IP kamera sistemleri ile bilgisayar teknolojilerinin mükemmel uyumu, ağ yapıları ve farklı iletişim protokollerinin de CCTV teknolojilerine adapte edilmesine ön ayak oldu ve uzak noktaya görüntü transferi bu yolla mümkün oldu. Sonrasında fazla zaman geçmeden, içinde gömülü bir işletim sistemi olan, ip kamera sistemi için tasarlanmış özel bilgisayarlar hayatımıza girdi. Bu bağımsız (Standalone) yapıdaki kayıt cihazları, bilgisayar tabanlı kayıt kartları kadar çok tercih edilmeye başlandı. Sadece CCTV sistemler için tasarlanan ve içerisine kayıt yapabileceği sabit diskler bulunan bu cihazların esneklik ve kullanım kolaylığı sunması, yaygınlaşmasını da sağladı.
Ip kameralarda dvr cihazı olmadan network (ağ sisteminiz) üzerinden izleyebileceğiniz ve kayıt yapabileceğiniz kamera sistemleridir.
Megapiksel Çözünürlük
Sadece IP kamera teknolojisi ile mümkün olabilen megapiksel görüntü kalitesi sayesinde CIF formatın 16 katı daha büyük bir görüntü elde etmek mümkündür. Bu da günümüz analog kameralarının aldığı görüntünün en az 4, en fazla 16 katı kadar bir netlik anlamına geliyor.
Gelişmiş Tarama Özelliği
Sadece IP kameralarda mümkün olan ‘progressive scan’ özelliği sayesinde tüm görüntü bir kerede sağlandığından, özellikle hareketli ortamlarda analog kameralarla kıyaslanmayacak netlikler yakalamak mümkün.
POE (Power Over Ethernet-Ağ Kablosu Üzerinden Enerji)
Bu özellik sayesinde kameralar sadece Ağ Kablosu kullanılarak beslenebilir ve ilave bir enerji kablosuna gereksinim duymazlar. Böylece gereksiz kablo kirliliği ortadan kalkarak tek noktadan sağlıklı bir enerji dağılımı uygulanır.
PTZ Kameralar için Tek Kablo
PIZ kameralar için gerekli enerji, görüntü ve kontrol amaçlı kullanılan üç ayrı kablo yerine tek bir kablo ile yine kablo kirliliğinden ve projelerde çok önemli işçilik ve kablolama maliyetlerini ortadan kaldırır.
Entegre Ses
Kameraların üzerinde ses desteği mevcut olup iki yönlü ses iletişimi mümkündür. Kameranın yanına konarak ses çıkışına bağlanan bir hoparlör düzeneği ile kameranın montaj yapıldığı alana hitap etmek ve oradaki sesleri, kamera üzerindeki bütünleşik mikrofondan dinlemek mümkündür.
Şifreleme
Analog sistemlerde koaksiyel kablo kesilmek suretiyle canlı görüntüler eski veya başka kayıtlarla değiştirilebilir. Oysa IP kameralarda bu mümkün değildir. IP kameralar, veri transferleri bilinen en gelişmiş ağ güvenlik duvarları ile desteklenerek izinsiz ulaşılması ve değiştirilmesi mümkün olmayan bir yapı olacak şekilde tasarlanmışlardır.
Gerçek Dijital Çözüm
Her dönüşüm ile görüntü kalitesinde kayıp oluşur. Analog sinyal, kamerada dijitalleştirilir. Dijital sinyal, koaksiyel kablo üzerinden aktarılmak üzere analog sinyale dönüştürülür. Analog sinyal, kayıt cihazında tekrar dijitalleştirilir. IP kameralarda ise görüntü bir kez ve sadece kamerada dijitalleşir. Bu da minimum görüntü kalitesi kaybı demektir.
Esneklik
Bütün bu teknolojik avantajlara ilaveten bir de esneklikten bahsetmek gerektir. Analog sistemlerdeki gibi 4, 8, 12, 16 gibi katlı cihaz kullanımına ihtiyaç yoktur. Tüm kayıtlar bilgisayar ortamında NVR dediğimiz Network Video Recorder’lar ile yapıldığından, ilave edilecek bir network kamera için katlı çözüm gereği ortadan kalkmıştır. Yazılım üzerinden yeni bir kamera tanımı ile gereken kamera ilavesi sisteme eklenmiş olur. Ayrıca bu ilave kamera için kablolama en yakın ağ switch CAT-5 kablo ile ulaşılarak yapılabileceğinden, kablonun kayıt lokasyonuna kadar çekilmesine de gereksinim duyulmaz.
Çeşitli entegrasyon kolaylıkları nedeniyle ip güvenlik kameraları çok fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Önümüzdeki dönemde analog kameraların yerini alacağı aşikardır.
IP GÜVENLİK KAMERA SİSTEMLERİYLE UYGUN FİYATLI ÇÖZÜMLER
Günümüzde gelişen teknolojiye paralel olarak analog kamera sistemlerinin yerini ip kamera sistemleri almaya devam etmektedir.. Önümüzdeki birkaç yıl içinde ip kamera sistemlerinin analog kamera sistemlerinin yerini alacağı beklenmektedir.

IP tabanlı CCTV kamera sistemlerinin , Klasik analog CCTV’ye göre büyük farklılıklar içermez. Sadece bir IT departmanlarına daha tanıdık terimler kullanır; Mbps, QoS, pikseller, firewall, portlar, veri tabanı yedekleme ve Windows 2003 Server gibi IT ağırlık daha fazla artmış ve bilgi işlem departmanlarına düşen görevler çoğalmış olmaktadır.
Aradaki fark ise, analog kameraların kilometrelerce uzunluktaki koaksiyel kablolarının yerini, Kablolu ve kablosuz ağlara bağlı IP kameraların, enkoderlerin ve network tabanlı kayıt cihazlarının almasıdır. VCR ve DVR’lar, yerlerini ağa bağlı, ölçek ekonomisi sağlayan harddisk dizinlerine bırakmaktadır. Monitörlerin dizili olduğu sabit güvenlik odaları yerlerini ise ağa bağlı CCTV klavyelerine, monitörlere ve PC’lere bırakıyor. IP CCTV dünyasında ağınız ne kadar büyükse, CCTV altyapınızı da – IP kameralar, enkoder cihazları, network video kaydediciler ve iş istasyonlarıdır.
Yapının kalan parçası ise LAN Switch’tir. Bugüne kadar güvenilir yapısı ve daha fazla fonksiyona sahip olan analog matris anahtarlar kullanılmaktaydı. Artık ip kamera dünyası anahtarlama fonksiyonlarını yönetebilmek için LAN Switch’lere ve video yönetim yazılımlarına bağlı hale getirilmiştir. Anahtarlamayı network, dolayısıyla ağa bağlı Switch’ler yapmaktadır.
Birçok neden IP tabanlı güvenlik kamera sistemlerine geçişi mantıklı kılmaktadır. İşletmelerin öncelikli ihtiyacının, operasyon merkezlerini tek bir noktada toplamak olduğu kaçınılmazdır ve bu kameraların gittikçe birbirinden daha fazla uzaklaşmasına yol açar. Böyle bir uzaklığa sadece LAN ve WAN ağlarıyla ulaşılmaktadır.
Yeni kurulumlarda, CAT-5 kabloları kullanmanın masraflarda %50-60 oranında azalma meydana getirdiği ön görülüyor. Kalın koaksiyel kablolar, fiber, ses, telefon, PTZ kontrol ve alarm giriş kablolarını da düşünecek olursak ve bunlara enerji kablolarını da eklersek, CAT-5 kullanmanın ne kadar ekonomik ve kolay olduğunu daha fazla anlaşılmaktadır. Ethernet üzerinden güç sağlamak (PoE) verimlilik açısından mükemmel sonuçlar doğurur. Çok fonksiyonlu olması, bakım kolaylığı ve fonksiyonellik sağlar.
2010 yılından başlayarak giderek artan ip kamera sistemi ihtiyacı 2014 yılının yarısına girdiğimiz bu günlerde çok ciddi oranda artmıştır. Kamu kurumlarının hemen hemen bütün CCTV sistemi ihalelerinde ip güvenlik kamera sistemleri ile şartnameler hazırlanmaktadır. Özel kurumların henüz tam manası ile ip kamera sistemine geçmemelerinin önündeki en büyük engel ip sistemin hala ciddi bir maliyet unsuru olmasıdır. Ama önümüzdeki dönemdede ip kamera sistemleri özel sektör içinde kaçınılmaz olacaktır.
İçinde bulunduğumuz dijital çağda görüntü kalitesi, dijital kameralar gibi hızlı bir gelişim gösterdi. CCTV dünyasında IP kameralar ve enkoderler canlı yayın kalitesinde, çok güçlü MPEG-2 ve çok daha verimli MPEG-4 hatta H.264 sıkıştırma algoritmalarını kullanarak yüksek görüntü kalitesi sağlamaktadır. Güvenlik, bir IP çözümünü diğerinden ayıran en önemli unsurdur. Eğer video görüntülerinizi ağ üzerinden taşırken bağlantınızı (altyapınızı) kaybederseniz, ihtiyacınız olan şey kameranın hemen yanı başında, bağlantı tekrar aktif olana kadar kayıt yapabilecek bir cihazdır -enkoder-. Bu sayede, kaçırdıklarınıza tekrar ulaşabilirsiniz, ağ üzerinde hiç kesinti olmamış gibi güçlüdür.

 IP KAMERA İZLEME

IP kamera izleme ne demektir? IP kameralar nasıl izlenir bunları açıklamaya çalışacağız. Günümüzde analog kameralar DVR cihazına bağlanmakta DVR cihazı network çıkışından internete aktarılmaktadır. Bu sayede internet üzerinden izleme yapılmaktadır. IP kamera izleme ise herhangibir DVR cihazına bağlı kalmadan her ip kamera direk olarak internete bağlanarak internet üzerinden istenilen her noktadan izleme yapılabilmektedir.
Güvenlik kameralarında ip kamera izleme işi günümüzde çok kolaylaşmıştır. Sistemin bağlantısı ise çok basittir. IP kamera çıkışından CAT6 kablo ile evinizdeki internet modeme bağlantı yaparak ip kameranızı uzaktan izleme yapabilirsiniz.
Günümüzde ip kamera izleme işlemleri internete bağlı bir bilgisayar üzerinden yapılabildiği gibi, Akıllı telefonlar üzerinden de ip kamera izleme işlemi rahatlıkla yapılabilmektedir. Son yıllarda birçok insan ip güvenlik kameralarını internet üzerinden değil de sahip olduğu akıllı cep telefonu üzerinden izlemek istemektedir. Günümüz ip kamera sistemleri cep telefonu üzerinden ip kamera izleme işlemi yapabilmeye müsaittirler.
Günümüzde bazı ip kamera sistemleri uzaktan bir alarm sistemi gibi çalışabilmektedir. Yani bir hareket olduğunda cep telefonuna alarm sistemi gibi çağrı bırakabilmektedir. Yani bir görüntülü alarm sistemi gibi çalışmaktadırlar.
Eskiden bilgisayarlara ip kamera izleme için özel yazılımlar kurulması gerekirken bugün ilave herhangi bir yazılıma gerek kalmadan ip kameralar direkt olarak internet tarayıcısına ip adresi yazılarak direk olarak internet tarayıcısı üzerinden izlenebilmektedir.
IP kamera izleme için daha detaylı bilgilere sahip olmak istiyorsanız hemen bizi arayınız. Alanında uzman mühendislerimiz size ihtiyacınız olan bilgileri sunsunlar. İhtiyacınız doğrultusunda ip kamera sisteminizi kuralım.